måndag 17 oktober 2011

Pappa berättar när han och Emma gick till Hömyra

På den tiden man bara kunde gå efter en hästväg från Åkerbränna till Hömyra fick man gå på "spänngern", det var 2 eller 3 stycken timrade stockar som låg  över Essån, dom var kanske på en 4 meters höjd från vattenytan eller mer, att dom var på den höjden berodde på att  timret som flottades i ån skulle kunna passera under, var det stora stockar eller mycket måste flottarna ta bort "spänngerna".  Pappa var ca 5-6 år när han  och Emma gått 7.5 km till Hömyra och sen tillbaka till Åkerbränna för att hälsa på Ingeborg-Stina, hans morföräldrar och andra dom kände där. Han hade varit rädd att gå över ån på dom, det var högt, smalt vatten och timmer under. Detta var 1936-37.

På sommaren fick dom gå den vägen för att komma dit och  på vintern sen Essån frusit kunde dom köra med häst till  Hömyra. Detta var innan vägen byggdes till Hömyra.

Kan inte låta bli att reflektera över att i dagens samhälle skulle denna promenad kunna vara inslag i en äventyrspark eller program.

8 kommentarer:

 1. Jag funderar lite.. Känner din pappa till min pappa Alrik Berglund (död 2008)...?

  SvaraRadera
 2. Han kände till din pappa, vem det var, men kände honom inte. Han kände till din pappas syskon till namnen, men hade bara träffat några utav dom, Axel var en han hade träffat. Visst hade din pappa en bror som hette Olof "Olle"? Han och hans familj bodde inte så långt ifrån oss när jag var en liten tös.

  SvaraRadera
 3. Pappa bodde ju bara en kort tid i Junsele innan han dog, men jag vet att han kände till många junselebor från sin ungdom. Pappa var en av 11 syskon - Olle var en av dem (dog 1972). Sven och Gösta var ett par andra som bodde i Junsele. Nu är alla döda, bara en syster lever.

  SvaraRadera
 4. Jag har ett svagt minne av Olle Berglund när dom bodde i Junnsele. Minns att dom hade en son som jag tror heter Håkan, men han är äldre än mej.
  Gösta var och hälsade på hos mina föräldrar någon gång emellanåt, men det var sällan.
  Vars bodde din pappa i Junsele?

  SvaraRadera
 5. Olle och Eva hade två barn: Jan-Olof och Håkan. Barnen har fortfarande kvar sommarstugan i Hålla.

  Mina föräldrar (mamma lever fortfarande) flyttade till "Dallas" Gunillagården 2004 från Stockholm. Mamma bor kvar där, är pigg och kry, snart 90 år. :)

  SvaraRadera
 6. Härligt att din mamma är kry och pigg, då har hon mycket att berätta. Har alltid tyckt det är kul att höra de äldre berätta om hur det var förr i tiden.

  SvaraRadera
 7. Min mamma heter Signe. Hon är född i Näsåker. Mina föräldrar bodde en kort tid som nygifta i Silverjärnmyra, Gulsele. Jag föddes där. Därefter flyttade de till Näsåker och senare Stckholm.

  SvaraRadera