söndag 16 oktober 2011

John Björn emigration och familjer

John Björn var morbror till min farfar, Nils Berglund. John föddes i Värmland, det var fattigt i Värmland så Johns fader tog barnen och flyttade norrut, tillslut hamnade de på Åkerbränna.
Efter utbildning så emigrerade John till USA, började med ströjobb där och slutade som en mycket rik man.


John Björn vigdes i Luleå den 7 augusti 1887 med
Emma Charlotta Lidberg född den 11 februari 1861
Dom fick barnen:
Hallvi Charlotta född den 10 april 1888
Per Yngve född 8 augusti 1889
Det står att familjen ska utvandra till Australien den 2 juni 1890
och att han kom från Junsele 28 november1885

hittade följande intressanta uppgifter om John Björn i passagerarlistor 1869-1951- Ancestry.se

Johna Björn med fru Emma, barnen Hallvi och Yngve avreste den 24 juni 1890 med fartyget Livorno från Göteborg till Hull, England. Därifrån gick resan vidare till Buffalo, USA. Även den resan är registrerad den 24  juni 1890.
Någonstans efter 1890 avlider troligen hustrun Emma och dottern. Efter det när vet vag inte gifter John om sej med Matilda, kallad Tilly, också hon svenska, dom får dottern Helen år 1904 eller 05.

1908 hade han, hustrun Tilly och dottern varit hem till Sverige och hälsat på, dom hade åkt med fartyget Adriatic
1914 åkte dom också till Sverige med fartyget SS Vaterland
1928 var han och hustrun till Sverige åkte med fartyget Gripsholm
1930 var han och hustrun till Sverige åkte med fartyget åkte dom med fartyget Kungsholm.

* * * * *


En skattjakt pågår hemma hos pappa, han har letat fram så mycket i sina gömmor så jag har inte tid med annat än att kolla upp, scannat bilder och blogga. Har hela tiden funderat på om inte släkten i Sverige fick några foton på Johns familjer. Visste inte förut att han hade varit gift 2 gånger, har säkert hört det men inte lagt det på minnet.


Här är förta frun Emma med barnen Hallvi Charlotta och Yngve, fotograferat i Chikago, så fram till Amerika kom hela familjen som for från Sverige. I 1930 års folkräkning står det att John med familj kom till USA 1890

Hallvi Charlotta och Yngve

En stor och en liten kista, på den stora kistan står en förstoring av översta fotot i detta inlägg. Årtal vet jag inte, det får jag ta reda på sen. Men att det är första frun Emma och kanske dottern Hallvi är jag ganska övertygad om och att precis som här i Sverige gick det farsoter som det inte fanns någon bot för på den tiden. Så det kan vara något sådant familjen drabbades av.

Matilda, hon var också från Sverige och hade svenska föräldrar, emigrerade från Sverige 1893.

Helen, född 1904 eller 05, dotter till John och Matilda

Edit och Yngve
Tilly och John
John Björn dog den 29 maj 1939 i sitt hem i Kenocha.


Sonen Yngve Björn var gift med Emma Björn, hennes pappa var dansk och modern var tyska, dom hade barnen Darold J, 10 år, Charlotte M, 9 år och Edvin W, 7 år vid USA:s folkräkning 1 april 1930, dom bodde i ett eget hus i Kenosha.

I 1920 års folkräkning var de också gifta men inga barn, enligt den hade Yngve kommit till USA 1889 och arbetade på en auto factory, även John Björn arbetade på auto factory. Nash motors.
Enligt  Mönstringskort från första världskriget, 1917–1918 Dokument för Yngve Bjorn så var han singel och arbetade på Nash motor

Mer om John Björn här: Foton och hälsningar från USA
Nästa länk om John Björn: John Björn, foton från USA


* * * *Detta foto vet jag inte om det är ett från USA, kanske en ung John Björn  eller någon annan.


Detta foto är fotograferat i USA, Henning Björn? Har även uppdaterat inlägget om honom, se Henning Björn.

* * * * * *

Tycker att det är så spännande med släktforskning, inte bara dom i rakt nedstigande led utan även fastrar, mostrar, morbröder, farbröder, kusiner och så vidare. Hur dom flyttade långa sträckor och det var inte bara att beställa en flyttbuss då. Hästen och apostlahästarna var nog de fortskaffningsmedel som stod till buds då, för länge sen.
Synd bara att inte kameran var uppfunnen långt tidigare, bilderna kan jag försjunka länge i, undrar vem och hur dom var, kläderna, roligt att se alla vackra klänningar och hur dom var klädd till vardags. är det vardagliga foton så ser man ungefär nästan hur det var och hur dom såg ut sin vardag. Men hur det verkligen var kan vi nog inte förstå utan att ha upplevt det.

10 kommentarer:

 1. Mycket intressant Ingegerd! Jag kompletterade den här länken till mitt inlägg om John Björn.

  http://smulansblog.blogspot.com/2008/08/john-bjrn-1861-1939-industriledaren-frn.html

  SvaraRadera
 2. Blev så glad när pappa letat fram dessa foton. Har funderat på 1:a frun och hur alla barnen såg ut, känns mer komplett med ansikten på personerna man läser om. Och så läser man din blogg, så växer en bild fram från fattigdom och till en person som hade framgång i livet.

  SvaraRadera
 3. Hej igen Ingegerd!

  Fick anledning att söka upp det här inlägget igen. Blir så glad över alla uppgifter och foton du har av familjen Björn. Ett stort tack för detta!

  Hälsningar Anita

  SvaraRadera
 4. Hej Anita
  roligt att du tycker det, detsamma tycker jag om din sida :-)

  SvaraRadera
 5. Jag har en uppgift att Emma Lidberg/Björn födde en dotter Edit 1894-06 i Chicago Illinois, men den är inte verifierad. Vet du något om detta?

  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. På ett fotohär ovanför har du ett foto på syskonen Edit och Yngve Björn. Har förut funderat varför pappa fick namnet Yngve, det finns inte tidigare i släkten nån med det namnet, när jag hittade Yngve Björn så förstår jag vad det kommer ifrån.

   Radera
 6. John Björn gifter sig 1902 med Matilda Sandin f 1869 och dottern Helen föddes 1904 i Wisconsin, USA.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Love taking a peek every so often as your blog continues to grow :) I think of you often, happy holidays!!!!

  SvaraRadera