onsdag 5 oktober 2011

Minnen....

Var in och läste på Junsele byars sida och kollade in på Hålla beach Bojs hemsida och lyssnade på en låt, klick på länken och njut: Domaraset. Vilket fick mej att tänka på Jonas Henriksson, han var född i Kläppsjö.
Han hälsade på hemma hos oss i stort sett varje dag, han bodde nästan granne till oss.
Han var  kassör i JIF, Junsele Idrotts Förening och stor supporter till dom, oräkneliga ideella timmar ställde han upp för JIF. Han klippte gräs på fotbollsplan, skottade hockeyplan och var involverad i festligheterna på nipan och allt annat rörande JIF.
Det är fotbollen och hockeyn som jag kommer ihåg att mest ifrån.

I Jonas ögon kunde inte en enda Junselespelare i någon idrott, vad det än månde gälla, göra något fel. Domaren var nog ibland någon som hade blivit uppplockade någonstans efter vägen om han misskötte sej i Junsele, det vill säga, att döma det kunde dom inte, när dom inte dömde till Junseles favör. Annars så var det nog inget större fel på dom så länge dom dömde bort något mål som motståndarlaget hade gjort  eller visade ut någon ur motspelar laget.

Han hade varit på en utav Junseles hemmamatcher på hockeyplan, som då låg mitt inne i byn, mamma och pappa hade följt med för att se det dom kunde höra hemma när dom gick ut på bron varje gång det var hemmamatch och Jonas var på matchen. Hockeyplanen var ett cirka 300 meter fågelvägen från mammas och pappas hus.
Det är vinter och kallt, Jonas, mamma, pappa och resten utav publiken står runt hockeyplanen och följer matchen med stort intresse. Så händer det, domaren dömmer något till motståndarlagets fördel eller "ser" inte något fel som någon spelare ur motståndarlaget gör. Jonas blev minst sagt upprörd  och vrålar ilsket till domaren:"Skö jäg komma in och röck dä i pisstofs´n du har under näsan". Domaren hade en mustasch.

Jonas blev också utvisad från publikplats under en fotbollsmatch på Mon i Junsele, sen han vrålat några minst opassande tillmälen till domaren. Han som då var kassör i JIF och skulle sen betala domarna efter matchen.

Mamma hade lagt en matta framför fåtöljen där Jonas brukade sitta och se på hockey matcherna på TV tillsammans med dom hemma hos oss. Han levde sej så in i spelet så att han sparkade mattan i ett enda huller och buller under matchen, han var djup koncentrerad, hörde inget annat än TV:n, kommenterade,gick det fel då var kommentarerna inte direkt rumsrena. Ja, i hela hans kropp var mycket var engagerade i matcherna.

Politiskt sett var han S, lika intensivt som i hockeyn. Det var Konsum, OK, Folksam som gällde och Aftonbladet som han köpte varje kväll.
Minns att han blev ganska så upprörd när jag kom hem efter ha fått lära mej i skolan vad de lika partierna stod för. Jag tyckte då att C som stod för det mitt emellan av alla partier, som vår lärare sa då, var ett bra alternativ. Varken hit eller dit. Jisses, då fick jag nog hela Sveriges arbetarhistoria föreläst av Jonas och Centerpartist blev jag inte.

Mamma, pappa och min syster hade följt med honom på pimpeltävling i Åsele. Mina föräldrar sa att dom var bland de sista som startade hemresan från Åsele och var nog bland de första som kom hem till Junsele. Syrran hade sagt kör om den där bilen och den där bilen och så vidare. Och Jonas hade inte varit sen att följa uppmaningen, till saken hör att han körde fort och bytte nog bil vart annat år.

Han var som en hustomte hemma, sen han blev pensionär for han ut med våran hund varje dag, även dagar då mina föräldrar var lediga från jobbet. Klippte gräs och skottade snö mm. Han hjälpte folk han kände med det han kunde, han var mycket snäll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar