måndag 5 februari 2018

Pappa berättade om skogsarbetarlivet

Det har kommit mer snö. Pappa var skogsarbetare och berättade att nån gång på 50-talet hade det varit 1 meter snö och mer. Han hade fått skotta runt trädet ner till roten, ställt sej nere i hålet, startat motorsågen och fällt trädet utan möjlighet att kunna springa undan om trädet skulle ha farit åt fel håll, han var tvingad att stå där i avgaserna i hålet för att kunna fälla trädet, inga andningsskydd fanns.! Sen skulle han pulsa i snön, skotta för att kunna kvista av trädet. Det var tungsamt och en arbetsmiljö under all kritik! Dom hade betalt per träd dom fällde så förtjänsten blev inte så stor sådana dagar. Bilen och motorsågen skulle tankas och underhållas. Motorsågen som dom fick köpa själva, sen skulle lönen räcka till familjens uppehälle också. Visst var det bättre förr, eller?

Han körde motorcykel några mil i sträng kyla för att arbeta i skogen. Han hade frödd (förfrusit) hakan en dag på MC:n, det hade varit en glipa i halsduken.


Tror inte många tänker på hur mycket det förändrats i arbetsmiljön sen dess och vilka som åstadkom den förändringen.


Efter en hård dags arbete i skogen var nog en del utav dom nog ganska slut i kropp och själ. En del blev skogsonda när dom kom hem,minns inte pappa så, men däremot så lärde jag mej svära när han filade sågen hemma på köksbordet på kvällen. Minns att han la en tidning under sågen och en kväll så klater det för honom, han tappade sågen, så nån del av sågen gjoorde ett litet jack i det nya Perstorpsköksbordsskivan, pappa drog en ramsa och jag som var ett par år hängde givetvis på. Barn brukar ha en förmåga att höra och härma det dom inte ska.

Pappa var mycket rädd om grejer och dom hade nog fått spara för att kunnat köpa köksbordet av Hjalmar Eriksson och när han då gjorde ett fult jack i bordsskivan var nog besvikelsen mycket stor. Han hade ingen annanstans där det var varmt att hålla till med underhållsarbetet av sågen.

Han berättade att mamma gjorde köttfärslimpa som hon drygade ut med mycket skorpmjöl, så dom döpte om den till skörpmjölslimpa...


1955 högg pappa åt "Jackesa" i Ruske när det blev solförmörkelse. Det hade blivit nästan mörkt och fåglarna tystnade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar