torsdag 10 november 2011

Nils Anders Almanacka från 1901

Vilken almanacka från 1901, det är samtidigt en bok i samhällskuskap och historia. Det som är roligast med den är att Nils Anders skrivit i den, en arbetsdagbok.

Almanackan är sen då Sveriga var i union med Norge, det syns också på flaggorna. Det är facinerande att hålla i och läsa det min farfars far har skrivit för 110 år sedan. Tiden går kan man gott säga.Nils Anders hade kört timmer denna vinter, precis som han nog gjortvintrar både före och efter dennaDen 10 maj åkte Salmon på Bruksläger, den 25;e maj var sådden klar och potatisen satt.
Den 9 juni kom Salmon Petter hem från lägret.
Den 10 juli började de slå höet och den 23:e juli körde in det.
Sen står det en anteckning den 4:e juli som jag inte kan tyda... O.P Andersson ......?

Backes marknad var den 10:e decemberDenna lapp låg i boken


4 kommentarer:

 1. Sista "kvittot" är rätt kul. Må vara en slump, men jag hade en farfars bror som hette just "Jakob Nilsson". Ännu mera slump var att han bodde på Ulfvik (Ulvik) som ung. Han var född 1910 och dog 2002 (om minnet inte sviktar). Familjen bodde i första gården på höger sida (finns fortfarande kvar) om nuvarande vägen (i kurvan efter stora uppförsbacken innan vägen svänger norrut). Gården ligger på "udden" vid ulviken.

  /Andreas Nilsson

  SvaraRadera
 2. Det är nog inte omöjligt att det är din farfars bror som kvittot gäller.ja det stället har jag åkt förbi många, många gånger. Är det ingen som brukar vara där på sommaren längre? Vi har min mormor och morfars ställe kvar på Ulfvik, det är näst sista gården på höger sida längst bort i byn.

  SvaraRadera
 3. Min farfars bror, Sven Nilsson ärvde gården (mig veterligen) av min farfars far, Nils Fredrik Eriksson och bodde på gården fram till någon gång runt millennieskiftet. Sedan blev han för gammal och tillbringade sista tiden på "hemmet" i junsele. Däremot gårdens mark styckades upp och fördelades mellan farfar och hans syskon. Det är på den marken nuvarande sommarstugor ligger på, nere vid betarsjön första skogsvägen till höger efter "kurvan", rakt på ner mot sjön. Min farfar, Karl Nilsson, flyttade till sala på 40 talet men hade kvar sin stuga tills han dog 1999. Han var där uppe varje sommar tills han blev för gammal för att köra bil. Min far ärvde stugan och är fortfarande "upp" minst en gång om året någon månad. Jag vet också att farfars syster, Greta Nilssons stuga besöks frekvent av hennes döttrar med familj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse från din far K-G Nilsson, din farfar dog 2003.

   Radera