onsdag 22 juni 2011

Stina Greta f Eliasson (mm) Mamma berättade

Min mormor.


Stina Greta föddes den 6 juni 1894 på Ulfvik,
dog i Junsele 15 november 1976


Den den 2 april 1923 vigdes hon och Erik Agnar Nilsson född den 22 januari1898 Rusksand
Dom bodde första åren på Rusksand där Agnar står som arbetare. Dom köper Stinas hemgård på Ulfvik, och flyttar dit den 25 november 1930, där Agnar står sen som hemmansägare.Axel och Stina

Johannes Andersson, Axel, Agnar, Stina och Märta Andersson f Eliasson
barnen är Sune? Marie?
Backe

Systrarna Stina och Märta g. Andersson, Backe.


Märta Andersson f EliassonDom fick barnen:


Nils Einar född den 22 juli 1923 Rusksand, han dog 15 augusti 2006 i Hällefors, gift med Ulla.


Astrid Katarina född den 25 augusti 1925 i Rusksand, död den 4 januari 1982 i Stockholm. Var gift med Stig Gustafsson.


Erik Axel född den 14 maj 1928 i Rusksand, död den 27 maj 2011 i Hörken. Gift med Greta.


Ida Maria född den 21 mars 1932 i Ulfvik. Död 12 juni 2016. Gift med Wilhelm Kjerf, Betarsjönäset. Dom bodde i Hällefors.


Elsa Teresia född den 20 juni 1938 i Ulfvik, död den 30 oktober 2010 i Junsele. Gift den 20 oktober 1956 med Yngve Berglund, Åkerbränna.Från vänster Agnar, Axel, Elsa, Einar, Astrid, Ida och sittande Stina.
Resterna av det hus de bodde i som nygifta på RusksandStorstugan som de bodde i vintertid


Bryggstugan som de bodde i på sommaren.Astrid


Ida

Elsa med Ingvar (Einar och Ullas son) i famnen, Astrid, Ulla och Ida, tösen är Britt-Inger (Astrid och Stigs dotter)

Ida och Elsa


Astrid och Elsa på Gröna LundElsa

Får


Tusse


Mamma berättade att när det kom folk nerifrån åkern, fanns endast sjövägen för de som kom från andra byar så sa mormor: De kom jun på åkern. (Det kommer folk på åkern)
1960 byggdes väg till Ulvvik.
Mormor och morfar flyttade in till en pensionärs lägenhet i Junsele i början på 60-talet, mormor ville bo kvar men de orkade inte längre med att vara utan vatten och el, främst vintertid. Dom bodde på Ulfvik sommartid några år till så länge hälsan tillät det.
Mina barndomsminnen är främst när alla kusiner med föräldrar kom och firade semester där, morfars rökta abborre, tunnbrödsmackor med den..mmmm. Mormor stökandes i köket i bryggstugan, det fanns bara köket och så ett rum innanför som vi inte fick gå in i, där hade mormor matvaror och separatorn, den stora vitkalkade muren i köket och svärtade spisen, klaffskåpet och dragsängen. Fräsandet från gasolköket där de lagades mat varma sommardagar, doften av tjärad träeka och knirket från årorna när morfar eller någon annan vuxen rodde. Sista året mormor och morfar hade kor så var jag 3-4 år, jag hade tagit i el stängslet och sagt att jag fick en hjärnblödning...
Vi fick inte leka i den tomma ladugården som mormor hade vitkalkat invändigt, men vi smyglekte där ändå. Vatten hämtade dom i källan, den övre källan för dricksvatten och den nedre för djuren, än idag tar vi vatten från källan, fastän vi har pump och indraget sommarvatten, el har vi också och nästan varje gång åskan passerar så blir vi utan. Åskan går hårt där när den passerar över byn. Minns också när varubussarna, Lambertssons och Konsums kom, mycket spännande var det.
När dom flyttat på pensionärshemmet i Junsele kunde jag ha den turen att komma dit när hon kokat "mommavällingen", risgrynsvälling med russin i och än idag kan ingen koka den vällingen som mormor kunde.  Man fick också kaffe som hon malde bönorna till själv, uppskickade av min moster i Stockholm, tror kaffet hette Guld cirkeln. Serverades med mjölk och socker.  
3 kommentarer:

 1. kommer ihåg att jag ville mala men jag fick inte..jo en gång tror jag hon gav efter allt mitt tjat :) haha och kaffet smakade bra när man fick mjölk och socker i och drack på fat..vilka underbara minnen man har och struten med polkagrisar som hon hade med sig från "låsta rummet" älskade mormor och morfar <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa mormor och morfar hade vi. Minns tunnbrödmackorna med morfars nyrfångade och nyrökta abborre på. Så gott. Ingen kunde röka fisk som han.

   Radera
  2. morfars rökta fisk var helt underbar..kommer ihåg när man satt i rökångan och slogs med myggor och knott och väntade på fisken..var ju lite nyfiken av mig så jag var väl lite svart i ansiktet :)

   Radera