torsdag 23 juni 2011

Erik Agnar Nilsson (mf)

Agnar föddes 22 januari 1898 på Rusksand
död 16 november 1982 i Junsele. Han gjorde värnplikten 1918. 


Han jobbade i huvudsak med flottningen på sommaren och körde timmer på vintern, men också andra jobb som dök upp.Agnar fiskade mycket när tiden tillät. Morfar var 59 år när jag föddes, så jag minns bara han och mormor som pensionärer.

Agnar harvar åt grannen Oskar Sjöberg.


Morfar med dragspelet, det är morfar det. Tyckte så mycket om att lyssna på när han spelade.
Här sitter han på bron till storstugan, tittar utöver Betarsjön
Funderar vad han tänker, hade de redan bestämt sej för att flytta till pensionärshemmet i Junsele? Vägen till Junselevallen ska snart byggas.


Artikel i Nya Norrland 21 maj 1960 om vägbygget till Ulfvik.

Båda sönerna Einar och Axel vr duktiga dragspelare, dom spelade på bjudningsdanser medans dom var kvar på Ulvvik, det kom andra dragspelare och hälsade på och så satt dom och spelade tillsammans.
I Hällefors där Einar bodde och Hörken där Axel bodde var de med i dragspelsklubbar och så var de med på spelmansstämmer runt om i Bergslagen. Axel var också med på nån inspelning på ksett med den dragspelsklubb han var med i.
Einar

Axel


Elsa 4 år fotot taget 1942.Mamma bakom Axel eller Einars dragspel. Mamma spelade lite också, men det var inte ofta hon gjorde det.
Från vänster Wille, Ida, Stina på väg till ladugården, Stig och Astrid.

de övriga var kanske på väg till båten, kanske bio i Junsele eller nån dans i nån grannby eller hälsa på någon.F.v. Stig, Elsa, Ville och Ida
barnen: Inger och Maj

Semester, när barn och barnbarn kommit hem, blev det dans till grammofonen på logbron.Agnar, Axel och Tusse
Vilostund efter jobb med slåtternInger, Maj, Agnar, Astrid och Elsa.Utflykt till Näsåker och hällristningarna.
Agnar, Stina, Elsa, Inger, sittandes Astrid, Yngve och jagAstrid, Einar och Agnar i bryggstugan.

Dörren bakom Astrid leder till momors skafferi. Gud nåde den som olovandes gick in där. Vi barnbarn var portade. Därinne förvarades separatorn, matvaror och husgeråd, säkert mera som jag inte har en aning om.
Minns att dom förvarade mjölk i kallkällan, i häbre hade hon mjöl och  sånt.
Muren i huset vitkalkades med en hartass och spisen svärtades varje år, likaså i storstugan. Ladugården var vitkalkad invändigt, detta fortsatte hon med trots att dom bara bodde över sommaren i bryggstugan sista åren dom var där och inte hade några djur i ladugården. Murarna var alltid kritvit och vedspisarn kolsvarta .


BrunteInga kommentarer:

Skicka en kommentar