torsdag 23 juni 2011

Erik Agnar Nilsson (mf)


Agnar föddes 22 januari 1898 på Rusksand
död 16 november 1982 i Junsele. Han gjorde värnplikten 1918. 


Han jobbade i huvudsak med flottningen på sommaren och körde timmer med egen häst på vintern, tills han gjorde illa ryggen när han ramlade på hästdonigen under timmerkörningen, han hade också problem med ett knä som han fick operetat, han hade andra jobb som väggbygge.
Agnar Nilsson, Jakob Nilsson, Levi Nilsson, Rusksand. Agnar och Levi var bröder


Agnar fiskade mycket när tiden tillät. Morfar var 59 år när jag föddes, så jag minns bara han och mormor som pensionärer.

Agnar harvar åt grannen Oskar Sjöberg.


Morfar med dragspelet, det är morfar det. Tyckte så mycket om att lyssna på när han spelade.
Här sitter han på bron till storstugan, tittar utöver Betarsjön
Funderar vad han tänker, hade de redan bestämt sej för att flytta till pensionärshemmet i Junsele? Vägen till Junselevallen ska snart byggas.


Artikel i Nya Norrland 21 maj 1960 om vägbygget till Ulfvik.

Båda sönerna Einar och Axel var duktiga dragspelare, dom spelade på bjudningsdanser och fester medans dom var på Ulvvik, det kom andra dragspelare och hälsade på och så satt dom och spelade tillsammans.
I Hällefors där Einar bodde och Hörken där Axel bodde var de med i dragspelsklubbar och så var de med på spelmansstämmer runt om i Bergslagen. Axel var också med på nån inspelning på kasett med den dragspelsklubb han var med i.
Einar

Axel


Elsa 4 år fotot taget 1942.Mamma bakom Axel eller Einars dragspel. Mamma spelade lite också, men det var inte ofta hon gjorde det.
Mormor på väg att mjölka och de övriga är kanske ska dansa på logen 


o


Semester, barn och barnbarn kommit hem, då blev det ibland dans till grammofonen på logbron.

Inger, Maj, Agnar, Astrid och Elsa.Utflykt till Näsåker och hällristningarna.
Agnar, Stina, Elsa, Inger, sittandes Astrid, Yngve och jagAstrid, Einar och Agnar i bryggstugan.

Dörren bakom Astrid leder till mormors skafferi. Gud nåde den som olovandes gick in där. Vi barnbarn var portade. Därinne förvarades separatorn, matvaror och husgeråd, säkert mera som jag inte har en aning om.
Minns att dom förvarade mjölk i kallkällan, i häbre hade hon mjöl och  sånt.
Muren i huset vitkalkades med en hartass och spisen svärtades varje år, likaså i storstugan. Ladugården var vitkalkad invändigt, detta fortsatte hon med trots att dom bodde i bryggstugan över sommaren under de sista åren dom orkade vara på Ulfvik, och inte heller hade några djur längre i ladugården. Murarna var alltid kritvita och vedspisarna kolsvarta, så skulle det vara.


BrunteInga kommentarer:

Skicka en kommentar