tisdag 16 augusti 2016

Några spökhistorier som jag hört berättas- sanna eller inte vet då inte jag.Golvet i köket i den gamla stugan hade ruttnat så någon klev till slut igenom det. Sagt och gjort det var bara att riva ut det, mäta upp och ordna virke till nya golvåsar och ett nytt golv.
En dag, innan det nya golvet var inlagt hade några åkt iväg med bilen in till byn för att handla och några for ut med båten på fisketur,de skulle bli borta några timmar,
En kvinna stannade ensam kvar, hon satte sej på farstubron och rökte, Plötsligt hördes tunga steg i stugan, steg som hon väl kände igen sen förr. Stegen kom bort ifrån stugans kök, över golvet, mot dörren till farstun, bara några steg från kvinnan som satt på bron  Då blev hon rädd och rusade  iväg mot sjön och satte sej på behörigt avstånd från huset för att invänta männen som var ute på sjön och fiskade.
Att hon blev rädd är inget konstigt med, det fanns ingen mer på gården än hon, stegen hon hört gå över golvet kunde omöjligt ha hörts då det inte än fanns något nytt golv inlagt.

En annan gång hördes samma steg nere från hölogen och ingen människa fanns där inne.

Vems stegen det var som kändes väl igen av kvinnan och senare hördes på hölogen, var hennes morfars steg, en mycket bestämd herre som avlidit många år tidigare.

Var det kanske en föraning om vad som senare skulle hända, Detta hände en försommardag, då en annan kvinna var ute ensam på gården, övriga hade åkt iväg på ett ärende. Hon befinner sej ute på gården i det vackra vädret, då hon plötsligt får höra det säregna ljudet från det gamla dörrlåset på storstugan som står tom, hon visste att ingen fanns där. Kvinnan blev lite rädd och skyndade sej in i den andra stugan satte sej i soffan. Det var alldeles tyst både ute och inne, då får hon höra några kvinnor ute som glatt småskarattar och mumlar med varandra, några ord hör hon inte. Det varade ett kort ögonblick. Hon tyckte inte alls det var obehagligt, snarare blev hon fundersam. En tid gick och det blev sommar, då får hon ett bud om att en äldre kvinna som fötts och levt sin ungdom på gården hade gått bort.
Kan tilläggas att ljudet från det gamla fjäderlåset är mycket speciellt,

Sant eller inte, vem vet, inte jag i varje fall. Spännande och lite kusligt är det att höra dessa historier som en del berättats från generation till generation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar