tisdag 10 november 2015

Pappa berättar om Åkerbränna


Berglunds gård Åkerbränna


Systrar till farfars far Nils Anders Berglund


Detta foto tillhör Christina Gosbeck och ligger ute på Junselesidan på Facebook. Tack för lånet,


Från Junselesidan där jag skrivit en kommentar som pappa berättade om bilden.;
Tyckte jag kände igen farfars gård, där i mitten. Det långa ljusa huset, lite till vänster om mitten är sågverket, sen logen som var stor, pappa minns när den revs, framför logen ladugården och bostadshusen inne bland rönnarna. Jag har riktigt gamla bilder från där tidigare generationer bodde på Åkerbränna, måste vara början på denna gård. Lill-Nisse hade timrat upp logen. 4 nedersta varven var borttagna. Pappa rev logen strax efter kriget, det gjordes kastved av den. Men när logen var riven slutade dom att köpa in ved. Även gamla ladugården revs 1946 och blev ved. Under golvet på gamla ladugården hade dom som byggt den grävt ett stort hål dit urinen från korna for, 1 meter djupt, under nästan hela golvet och fyllt med myra. Det körde pappa ut med hästen på en 1/2 täg och det växte bra av myrgödseln

Pappa berättar:

Detta hände någon gång på 1800-talet: Från Johannes råa, yst om byn,hade en gubbe, pappa tror det kunde ha varit "Lill-Nisse", burit hem en flat sten i en mes. Stenen vägde nog en 300 kg. Stenen hade dom haft i öppenspisen och eldat på. Ett gammalt hus hade stått invid bagarstugan på deras gård, pappa minns inte det huset, i det huset hade öppenspisen varit. När dom rev det huset hade någon ställt stenen på kant och sen släppt stenen så den gick i halvor. Stenen hade blivit frön av elden.Första timmerlasset ur egen skog, sen dom återfått sin avverkningsrätt, farfar och Salmon.
Björn-Salmons stuga, står nu på Valviken


Farfar Nils Berglunds hus som han byggde sedan han och Salmon Berglund tagit över hemmanet.Farfar framför gamladugården som revs.


Farfar täljer på något på vedbacken

Farfars mor Maria Berglund f. Björn vid det gamla huset som revs.
Emma Berglund vid bagarstugan, syster till farfar.
4 kommentarer:

 1. Så trevliga bilder från Åkerbränna!

  Visst var du på boksläppet av "Östanbäcksfolket"? Jag hade tänkt hälsa på dig efteråt, men tyvärr fick jag inte tillfälle.
  Allt gott till dig! / Anita

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Tack! Jo, jag var där. Såg också dej när du fick boken, bra arttikel som du skrivit i den. ja, hela boken verkar vara bra, har inte läst hela ännu.
  Ha en bra dag/Ingegerd

  SvaraRadera
 3. Glömde tacka för nya fina bilder från Åkerbränna! Tyvärr är jag blockerad på junselesidan av en av admin (A.F.) så jag kan inte följa diskussionerna och bilderna där. Ledsamt, men så är det..

  SvaraRadera
 4. Tack. Ska ta tag i denna sida igen. Har många inspelningar med pappa när han berättar allt möjligt, men än kan jag inte förmå mej lyssna på dom.

  SvaraRadera