fredag 19 september 2014

Pappa berättar om finska flyktingbarn och sin skolgång.

Att Sverige hjälper flyktingar är inget nytt, Sverige har hjälpt flyktingar förut, detta var år 1944 i Junsele.
Pappa berättar:
Finska skolbarnen som hade difteri och bodde på skolhemmet och "gula" skolan. Det kom många barn som bodde på de båda skolorna. Skolbarnen från hela Junseleområdet fick ledigt från skolan och fara hem innan de finska barnen kom.
Pappa gick snickarkurs i källaren på skolhemmet och dom fick vara kvar, dom kom inte i kontakt med barnen som kom. Pappa och hans klasskamrater fick ta en stor rostfri spruta mot difteri, stor rostfri, någon hade svimmat. (Fick namnet på denne av pappa) Han minns än lukten av eter.
På våren gick pappa fortsättningsskolan och konfirmerade sej. September till november gick han snickarkursen i källaren på skolhemmet. De finska flyktingbarnen hade kommit dit i oktober nån gång.
Innan de Finska barnen kom fick pappa och hans skolkamrater äta lunch, som kunde vara välling och mjuk smörgås (bullsmörgås på Krangemål) nere i källaren på gula skolan. Sen fick dom ta matsäck med sej, dom rymdes inte att äta tillsammans med de finska barnen, eller om det var smittorisken.
Pappa bodde under denna tid hos sin faster på Bölesåkern, även under fortsättningsskolan och Konfirmationen bodde han där.

Stackars barn som fick fara ifrån sin föräldrar, syskon, släkt och vänner.Pappa 1944

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar