söndag 27 januari 2013

Pappa berättade om jular på Åkerbränna och några andra minnen.

Han berättade att de vanliga sysslorna med djuren måste göras. Maten på julbordet var det mycket godare på den tiden. Hemmagjorda syltor, revben, skinka, hembakat bröd, hemmagjort smör, ost. Det mesta gjorde dom själva av det som producerats på gården. Dom hade flaggspel, en toppstjärna, levande ljus som don inte tände på grund av brandfaran och glaskulor. Han berättade att dom brukade springa runt till gårdarna och kasta in julklappar. Speciellt kom han ihåg när han kastat in en julklapp hos Ivar Bäckman och julklappen hade träffat baken på Gina, Ivars mamma. Så brått dom hade haft därifrån.

* * * * *

Han berättade att första julen som gifta, år 1956, hade dom fått en julgransbelysning av min farfar. Den används än idag. -Dom gjole bätter saker för´, sa han.

* * * * *

Det bodde en man, Elving Falkensson, på Åkerbränna. Han kunde göra det mesta, en tusenkonstnär. Pappa berättade att han hade lagt in en "kurk" eller rättare sagt en kork- eller linoleum matta i pappas hus på 50-talet,. Elving hade även gjort takstegen på huset. Han kunde svetsa också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar