måndag 22 oktober 2012

Några brev från mamma, morfar och Ida

Min kusin Susanne har mailat upp några kopior av brev skrivna av min mamma, morfar och Ida. Breven berättar lite om hur livet var på Ulfvik.

De första breven är från min mamma och Ida, dom skrev till sin syster Astrid som flyttat till Stockholm. Breven är skrivna den 30 december 1946. Återger delar av breven.

Mamma, Elsa, var 8 år när hon skrev brevet. Vissa saker i brevet  är samma som Ida skrev i sitt.

Mamma skriver att Ingemarsa  (Ingemar Sjölander med familj) har flyttat på Vallen. Hon berättade vad hon fått i julklapp. Av Ida en tvättbräda, en stekgryta och ett våffeljärn av mamma (min mormor) 5 kr och något annat av pappa (min morfar). Einar ligger och sover och Axel var inte hemma, han var i Krange hos Valters. Ida hade permanenta sej och Elsa hade 8 dagar kvar av jullovet. Mamma skriver att hon trivs på skolhemmet och det är så roligt. Fru Jansson? är så snäll. Så skriver hon vidare att Gull Astrid som är så gullig och snäll måste komma hem till sommaren, annars ska hon aldrig mer skriva till henne.

Ida var 14 år då 1946 och skrev.
Hon tackade för julklappen som hon fått av Astrid och berättade vad hon fått hemma: Av mamma en hår rosett, av pappa 11 kr, av Elsa en ljusstake, av Einar ett par handskar och av Axel en telefon. så hade hon fått en tallrik och en skål som kostade 3,50 av Amanda (Sjöberg och granne). Ida hade fått ett par byxor i silke som kostade 5,90 av Ketty Boeng, hon fick dom därför att Ida hade broderat en duk åt Ketty.
Hon skriver vidare att det hade varit 2 dödsfall på Ulfvik under julhelgen, Anna Svensson dog på ålderdomshemmet, Alfred Johansson blev sjuk och dog på Backe Lasarett.
Amanda ska fara till Krånge och köpa en svart klänning och då ska Rut, Anna-Lisa och pojken (Karl-Erik) vara där.
Det var 23 grader kallt och dom hade inte kastat ut julgranen än, dom ska ha den kvar över nyår.
Karl-Erik hade hållit på att ställa till en eldsvåda. Amanda var i lagårn och Oskar låg i kammaren. Då hade Karl-Erik tänt i köksgardin och det brann så hemskt.Då skrek Karl-Erik. Men nu. Då förstod Oskar att han gjort någonting. Oskar fick tag i gardin och for ut på backen med den.
Einar hade knutit ihop Astrids skidor som dom ska skicka till henne. Ida skriver att hennes skidor har blivit utnötta och krokiga och att Axel hade nött ut Astrids stavar.
Denna gång skickar dom inga kuponger, dom ska köpa nya skor.

.

Morfar, Agnar, har jag 2 brev som han skrivit år 1955 till Stig, som var gift med Agnars dotter Astrid.

Första brevet är poststämplat i Backe den 17 april 1956.

Länslasarettet Backe sal 8

Agnar skriver att det går dåligt att skriva så han ligger så vrångt till. Han tackar för brevet, sillen och burkarna. (Han hade fått 2 ölburkar, ölburken lanserades 1956 i Sverige)
Ronden hade nyss gått och han skulle in på röntgen för det andra knäet, så det blir kanske en operation till så han skulle få ligga på sjukhuset 14 dagar till. Han skriver vidare att han har en djävla otur i vinter, en vecka med astma, 14 dagar med revbens brott, sen ryggen, sen knäna. Sen vet han inte vad det börjar, kanske mage, lever, hjärta, hjärnan, ögon och underredet.
Timmerkörningen hade gått uselt under den gångna vintern, så Brunte hade han slaktat, en ko hade han köpt för ett par tusen.
Såret hade läkt fint så den dagen han skrev hade dom  tagit bort klyporna. Men ryggen den är dålig. Vidare så skriver han att han får 10 kr dagen från sjukkassan.
Det är så stimmigt på salen så han skriver mer när han kryat till.

Nästa brev till Stig är poststämplat den 5 december 1956

Han berättar att han fortfarnade är sjukskriven, läkarna vill skicka honom till Ö-vik men då måste han sälja korna och Stina måste han hyra in i Krånge, hon kan inte bo ensam under vintern på Ulfvik.. Han skriver: och till att flytta henne torde nog vara lika som att flytta Ulvviksberget över sjön.
Vidare så skriver han, sjuk är jag inte, jag äter som en häst, men arbeta kan jag inte. Har köpt ett dragspel av Einar, så nu spelar jag så att bord och stolar dansar.
Ja, nu har vi vinter här 4 grader varmt på morgonen inne och 23-26 grader kallt ute.Fiskningen hade gått dåligt, Axel hade velat att dom skulle fiska i en sillhink, den hade dom inte fått full fasten både Wille och han fiskat. Astrid och Stig ville att dom skulle åka ner till Stockholm och då skriver morfar att han skulle kunna åka samma kväll om han fick bestämma, men du vet ju hur det är att förflytta gumman.

Det var lite ur breven dom skrev från Ulfvik, dom ger lite insyn i hur livet kunde vara där.

1960 flyttade Agnar och Stina in till en pensionärslägenhet i Junsele, Stina ville inte, men Agnar orkade inte med fler vintrar på Ulfvik. Dom bodde sen sommartid på Ulfvik så länge deras hälsa tillät. Morfar var 62 år när dom flyttade in och jag kommer bara ihåg att han gick med käpp och sen köpte han en sparkcykel. Alla år i skogen hade tagit hårt på hans kropp.

Morfar hade humor och glimten i ögat, mormor var mer reserverad.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar