måndag 4 juni 2012

Minns det mamma berättade, hon var ganska busig.

Mamma berättade att när hon och Ida växte upp så hade dom retat baggen. Baggen blev riktigt arg. Det bar sej inte bättre än att morfar skulle i samma veva, gå till källan och hämta vatten. det är en backe ner till källan och där kom morfar gående med hink och hatten på sej, ja, klart han hade kläderna på sej också. Han passerade baggen, som fick syn på morfar och tog sats, med huvudet nedböjt knäade han morfar, så att han flög omkull i den lilla backen,  hatten flög av honom och hinken flög skramlandes iväg. Ida och mamma hade då fått mycket bråttom att gömma sej för morfar när han kom gåendes, så han inte skulle se vilka som orsakat det hela.En annan gång skulle mamma vara snäll med mormor och korna. Mamma hade sett att mormor hade en hemmagjord blandning som hon brukade smörja korna med mot knott och andra bitande flygfän. Mamma hittade pulverfärg som mormor hade till att måla om möbler och annat med. Sagt och gjort, mamma hade blandat rött och blått pulver med något och sen målat korna. Korna hade varit lila i baken hela sommaren och mormor hade blivit mycket arg.


När mamma hade varit odygdig och mormors tålamod var slut, brukade mamma klättra upp på en stor-sten tills mormor hade lugnat ner sej. Emil i Lönneberga och Elsa i Ulfvik är nog ganska passande liknelse ibland.

Mormor gjorde också en annan salva "kotjickssmorningen", som hon smorde in kornas spenar med sen hon mjölkat.

På stor-sten sitter Maj Gustafsson, Stockholm (syster till Astrids man Stig) och Elsa Berglund f Nilsson (min mamma)

Här är stor-stenen som mamma klättrade upp på och som vi alla barn och barnbarn försökt klättra upp på. Lyckan var total den dagen man kom upp på den. Gissar att mammas lycka var total när hon hann upp på den innan mormor fick tag i henne.

När morfar var borta och mamma var tillräckligt stor var hon den som tog in och ut hästen. Mormor var lite hästrädd, så mamma fick göra det då.

Brunte

Mamma berättade att hennes mamma hade skrämt mamma för grodor. 
Mamma och hennes kamrater brukade gunga på en bräda som de lagt på en sten. En dåtidens vippgunga.
Mamma hade inte varit så gammal när denna händelse inträffade. En dag när mamma lekte ensam hade hon fångat en stor groda eller padda. Paddan/grodan hade hon satt på ena sidan bräden, sedan hade hon hoppat på andra sidan av brädan så grodan fick en rejäl flygtur, det där hade hon gjort några gånger så paddan/grodan blev alldeles yr i huvudet. Mormor hade fått syn på det hela och sagt att mamma fick inte vara dum och göra så med grodan, då skulle alla grodans kamrater hämnas på mamma. Mamma sa att hon länge hade varit rädd att gå där det var grodor, när hon hörde grodorna kväka på kvällarna  gick en stor krok för dom. Mormor hade varit rätt så bestämd när hon sa ifrån.


Mor Elsa

Morfar Agnar och Pila


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar