söndag 26 februari 2012

Min pappa berättar:

Pappa gick i skola i 6 år på Åkerbränna, sen gick han lite mer skola i Junsele.  På hösten 1943 eller 44 när pappa gick snickarkursen i källaren på skolhemmet i 3 månader, fortsättningsskolan i kommunalsalen i 6 veckor. Pappa bodde hos sin faster på Bölesåkern. Då det hade varit ett tivoli i stort ett tält nedanför korsningen till Mon, ungefär där de "nybyggda" villorna står idag. Det hade varit enarmade baniter, luftgevärsskytte, ringkastningsspel, pilkastning på en snurrande tavla. Mer hade det varit men det är vad han kommer ihåg, samt en stor svart man som hade bett pappa att gå ett ärende, pappa hade fått 5 öre för besväret. Och så hade dom haft en stor svart hund på Tivolit, det kallades för tivoli, men dom hade inte haft några karuseller utan bara tältet och tivolit hade varit på den platsen i ca 14 dagar. Ett litet Tivoli hade också varit på Åkerbränna 1942 eller 1943.

När han gick snickarskolan så bodde det fullt med finländare på skolhemmet, skolbarnen hade fått ledigt. Det hade gått difteri bland de finska barnen, så pappa och hans klasskamrater hade fått ta en spruta mot difteri. Och det hade inte varit något rolig upplevelse, en stor spruta hade dom fått i ryggen sa han.
Min pappa hade fått öroninflammation när han var i 3 års åldern, dom hade farit till läkaren med honom. Läkaren hade tagit en trästicka och tagit hål på trumhinnan, så han var rädd läkare och sjukvård i många år efter det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar