tisdag 23 augusti 2011

Emma Kristina Berglund

föddes den 29 juli 1890 i Åkerbränna, död den 5 januari 1982

Emma var djupt religiös, hon berättade att varje söndagsmorgon hade fadern Nils Anders andakt med familjen. Egna minnen hemifrån Junsele är att tidigt på morgonen startade Emma radion för att höra morgonandakten, hon gick ofta i kyrkan och var hon förhindrad så var det söndagsgudstjänst i radion som hon lyssnade på. Att jag gick i söndagsskolan tyckte hon var bra, mindre bra var den gången jag gick på Filadelfias söndagsskola, EFS söndagsskola gick väl hyfsat an.
Som ung flicka for hon och tjänade som piga i Umeå, hos en prästfamilj i Härnösand eller däromkring, på Gotland och några  ställen till. Hon jobbade också på mjölkcentralen, en strykinrättning och hos privata i Stockholm.
Hos någon utav familjerna hon tjänade piga åt på Gotland hade hon förälskat sej i sonen i familjen. Känslorna var ömsesidiga, men han hade en mycket dominant mamma så det gick inget bra för dom. Emma råkade illa ut där då sonen och hon blivit  ett par, i och med att hon blivit fästmö i familjen så behövde de inte betala Emma någon lön Om jag inte kommer ihåg fel så fick Emmas föräldrar hjälpa henne att komma därifrån då blivande svärföräldrarna inte gav henne pengar och tänkte behålla henne som oavlönad fästmö. Emma och Ture behöll kontakten hela livet med varandra via brev och ingen utav dom gifte sej med någon annan.

Hon kom hem till Åkerbränna och bodde hos sin mamma Maria, hon hjälpte till med sysslorna på gården.
Pappa hade farfar lämnat bort hos Walldéns då han inte kunde ta hand om ett spädbarn efter det farmor hade gått bort. Farfar hade hämtat pappa, när pappa var ett par år,  hos Walldéns och lämnade honom till Emma. Farfar och Ingrid bodde i farfars hus och Emma, Salomon och pappa bodde i det andra huset på gården.

Emma lärde mej, virka, baka och mycket annat som en flicka skulle kunna. Jag fick lära mej det som en flicka skulle lära sej på hennes tid. När jag hade getgården så tänkte jag ibland på det Emma hade berättat om djur, hur man tillverkade smör och ost. Men varken i Åkerbränna eller Ulfvik hade de haft getter.
 Emma var dagmamma åt oss, hon var 67 år när jag föddes.
Fick följa med henne på kyrkogården och hjälpa till med att kratta gravar i fina mönster och vars olika släktingars var  begravda .
Emma tjänar som piga någonstans i Sverige

Jobbade som hembiträde i Umeå, gossen Henrik hade gjort något hyss och skulle få stryk, han blev lite mulen innan. När det var över hade han kommit glad i hågen och sagt "Nu är det gjort"

Ida och Emma BerglundPå mjölkcentralen hade de fått ko spenar till middag, dom hade tillreddes på följande vis: delats på mitten och stekts, de hade varit som att  tugga på gummi. Dagen efter hade de fått pölsa, antagligen på  det som var kvar av spenarna.Hon och systern arbetade i Söderhamn år 1912 när Titanic sjönk.Hon jobbade i Stockholm hos en tysk, major Karl Mejer med familj, familjen flyttade tillbaka till Tyskland då mannen blev inkallad till 1:a världskriget.Ture i sin bil på Gotland

Här är Ture ( 3:e f.v ) och Emma ( 4:e f.v )


Emma arbetade också på en strykinrättning, dessa var hennes arbetskamrater
2 kommentarer:

  1. Så intressant du berättar om Emma Kristina! Ett kvinnoöde som berör.

    Emma Kristina dog 1982-01-05

    SvaraRadera
  2. Tack, det hade jag missat att fylla i.
    Försöker komma ihåg det hon berättade, pappa kommer ihåg en del så vart efter kommer det nog mera. Emma var min farmor fastän vi kallade henna aldrig för det.

    SvaraRadera